Nikkor 18-105 mm f/3.5-5.6 VR DX IF ED recenze (část 2.)

30. května 2009 v 17:08 | T(h)om |  Fotografování
Nikkor 18-105
Sice to trvalo, ale konečně jsem se rozhoupal ke druhé části recenze Nikkoru 18-105 mm 173.5-5.6 VR IF ED. První část recenze byla spíše o mechanice a designu, takže teď se konečně pustíme do toho co každého zajímá nejvíce: Jaký je v praxi?

Doposud jsem neměl moc příležitostí tento objektiv pořádné vyzkoušet, ale měl Jsem ho s sebou na nedávné procházce na Městské skály a z toho dne už přece jen nějaké postřehy mám. První věc se kterou je třeba počítat je fakt, že oproti původnímu "seťáku" 18-55 mm. Je o poznáni větši, tedy i těžší. Zhruba o polovinu. Vždycky jsem si myslel že na váze tolik nezáleží a že jde o malé rozdíly, ale poznat to je. Jestliže tělo fotoaparátu váží kolem půl kila, s tímto cvalíkem o stejné hmotnosti už s sebou vláčíte celé kilo. K tomu je mnohdy připočíst váhu ostatního vybaveni jako stativ, další objektiv, filtry, akumulátor a někdy také ještě batůžek s něčím na zub, případně s oblečením (například při túrách do hor). A i bez batůžku,
jen s foťákem na krku to čtvrtkilo navíc pocítíte. Jak už. jsem napsal dřive, používání tohoto objektivu je velmi příjemné. Zoomovací i ostřící prstenec jsou tak akorát, s minimální vůlí a samotné ostření je velice jemné a pozvolné. Trochu možná vadí umístěni ostřícího prstence hodně blízko k bajonetu a potažmo i k tělu. Lidé s většími prsty můžou "šourat" a narážet například do spodní části vestavěného blesku. Nemyslím si ovšem, že by to bylo něco na co se nedá zvyknout a "vychytat".
Obrazová kvalita je (vzhledem k ceně) překvapivě dobrá. Jak se dá čekat, v rozích na plnou díru ostrost klesá, ale rozumným přicloněním se to spraví. Hodně podobný problém je s vinětací při delších ohniscích. Někde od 70mm je při plně otevřené cloně znát ztmavnuti rohů, při 105mm už tento jev docela bolí. Zkušebně jsem zkusil clonu postupně navyšovat a jak jsem zjislil, od clony f8 se situace zlepšuje a u f10 vinětace zmizí docela. To je sice dobrá zpráva za slunečného počasí, během zataženého večera se tímto cloněním ale výrazně prodlouží i expoziční časy a hrozí rozmazání snímků v důsledku pohybů přístroje, na což je při takovém ohnisku často krátká i vestavěná stabilizace či vyšší ISO. Ani s tím se totiž nedá jít donekonečna bez následků, v tomto případě bez šumu.
Stabilizace je řešena tzv. plovoucím členem a je-li zapnuta, aktivuje se při namáčknutí spouště. V tichém prostředí to můžete dokonce slyšet. Asi nemá smysl dodávat, že v DSLR se touto funkcí "uklidní" i obraz v hledáčku a tak je snazší komponování scény. Stabilizace, jinak též redukce vibraci (VR - vibration reduction) se zapíná nebo vypíná přepínačem na levé straně objektivu, hned pod přepínačem Auto-Manual ostření. Chválu na ostřicí prstenec už jsem pronesl. Není to však jen o plynulosti, ale i o tom, že doostřovat kroužkem se dá i po automatickém zaostřeni v režimu Auto. Stejně tak můžete manuálně ostřit i při vypnutém fotoaparátu a nastaveném automatickém ostření. Kdo pochybuje o smyslu takového počínání tomu upřesním, že se hodí třeba když zkušebně kontrolujeme scénu pohledem do hledáčku a nechceme přístroj kvůli tomu zapínat a plýtvat energií v akumulátoru.
Nejkratší zaostřilelná vzdálenost objektivu je 45 cm od roviny snímače, tudíž určitě nepotěší milovníky makra, hmyzu a jiných prťavých stvoření. Něco sice vykompenzuje možnost využít "zoomu", ale ani tak mravencem celé zorné pole nepokryjete. Nezbývá než se smířit s výřezy nebo investicí do dalšího skla, které bude na makro lépe stavěné. Vzhledem ke kvalitě čipů digitálních zrcadlovek ty ořezy nemusí být nutně destruktivní. Kupříkladu na větší druhy tuzemských pavouků postačí. Mravenci už se vám naopak budou před takovým objektivem smát do xichu a vy to možná ani neuvidíte. Tady má přece jen trochu navrch starší
Nikkor 18-55, který umožní udělal fotku z menši vzdálenosti. Příznivci "rozmazaných" vodopádů a řek zaplesají nad nejvyšším možným zacloněním. To můžete nastavit až na f36. Kam se hrabe můj starý Lumix, kde byla stropem osmička!
Na závěr uvádím několik testovacích snímků pořízených v různých situacích. Obrázky ve větším rozlišení najdete ve složce v galerii.

SOUDKOVITOST / PODUŠKOVITOST
1 18-3,5
18 mm (ekv. 27 mm kinofilmu)

2 35-4,5
35 mm (ekv. 50 mm kinofilmu)

3 105-5,6
105 mm (ekv. 157,5 mm kinofilmu)

PŘIBLÍŽENÍ A ODDÁLENÍ (ZOOM)
Zoom 1
Zoom 2

VINĚTACE
ukázka 18 f3,5
ukázka 40 f4,8
ukázka 50 f5
ukázka 75 f5,6
ukázka 90 f5,6
ukázka 105 f5,6
ukázka 105 f8
ukázka 105 f10
 


Komentáře

1 NeZ NeZ | Web | 31. května 2009 v 18:27 | Reagovat

Předně díky moc za návštěvu stránek a komentář ;-)
Jinak parádní recenze. Nechci přehánět, ale kdejaký odborník-recenzent by se od Tebe mohl učit. Také jsem nad ním jeden čas hodně uvažoval, ale nakonec jsem "vyhodil" peníz za makro od Tamronu (90 mm). Mam ho 5 dní a trošku s ním zatím bojuju, nu uvidím ;-)

2 Jirka Jirka | 18. ledna 2010 v 10:43 | Reagovat

Chci se zeptat, taky o něm hodně uvažuji na svoji D40 jako náhradu 18-55 a asi i 55-200 (který stejně vůbec nepoužívám), chci se zeptat má cenu do toho jít? Je obrazová kvalita lepší než u seťáku 18-55, nebo si vzhledem k určité vinětaci, popř. soudkovitosti nepomůžu. Zkrátka je celková kvalita fotky hlavně z pohledu ostrosti lepší než u seťáku a je lepší natolik, aby stálo za to ho kupovat? Jinak super recenze, je těch fotek mohlo být víc.

3 Tomáš Tomáš | Web | 18. ledna 2010 v 20:12 | Reagovat

[2]: Jirka: Jako náhradu 18-55 bych doporučil spíš Tamron 17-50 f2,8. Ona ta stálá a vynikající světelmost má hodně do sebe. Navíc je nový model tohoto objektivu vybaven i stabilizátorem, což je super. Tento objektiv ovšem stojí cca 12 tis, což je asi o osm tisíc víc než Nikkor 18-105. Záleží v jakých podmínkách budeš fotit. Na výlety během dne je i 18-105 výborný. Jak díky širokému rozsahu ohnisek, tak pro fakt, že obrazově je na tom lépe než 18-55. Jen je potřeba počítat, že na makro to moc není. Ostří až od 45 cm. Díky za návštěvu a přeji dobrou ruku při výběru.

4 Ladislav Ladislav | E-mail | 11. ledna 2011 v 15:56 | Reagovat

Výborně a jasně udělaná recenze hlavně pro amatérské fotografování.Určitě si tento objektiv pořídím k nikonu D40. ;-)

5 T(h)om T(h)om | Web | 11. ledna 2011 v 16:45 | Reagovat

[4]: Díky. Ten objektiv je v normální praxi skutečně skvělý. Dobrá kresba, účinná stabilizace, univerzálnost... Mohu je doporučit. Nikkoru se tohle sklo mimořádně povedlo. Nízká cena je příjemný bonus.

6 Ladislav Ladislav | E-mail | 16. ledna 2011 v 23:36 | Reagovat

Zajímalo by mě jakou máte zkušenost s používáním UV filtru u tohoto objektivu.Někteří výrobci např.HAMA doporučují mít ho nasazený trvale.Děkuji.

7 T(h)om T(h)om | Web | 17. ledna 2011 v 10:40 | Reagovat

[6]: HAMA to jako výrobce doporučuje ve svém zájmu, ale má to svůj smysl. UV filtr jako takový je dnes už vestavený na čipu, takže jeho úloha na objektivu je spíše ochranná. Pokud se poškrábefiltr za dvě stovky, není to taková škoda jako poškrábaná čočka za tisíce. UV jako ochranu filtr používám  a nemám s tím žídné potíže. Jde v podstatě o průhledné sklíčko, jehož jedinou nevýhodou může být opravdu jen drobné snížení světelnosti.

8 Lukáš Lukáš | E-mail | 15. února 2011 v 19:48 | Reagovat

Ja by som sa chcel spýtať či niekto nema náhodou vyskusanu 18-70 aky je medzi 18-55 rozdiel? Okrem zoomu ten som si všimo:d

9 Petr Petr | E-mail | Web | 7. března 2011 v 12:52 | Reagovat

Tak jsem si zakoupil D90 + 18-105. Těšil jsem se, že vyměním 18-105 za 18-70 - větší rozsah zoomu a hlavně stabilizace mě lákala. Po mých testech asi tak neučiním. 18-70 je i při 3,5 cloně velmi ostrá v rozích, za to 18-105 je docela bídná, po zaclonění na 8-13 jsou oba objektivy již skoro vyrovnaný. Ale i tak asi zůstanu u mě osvědčené 18-70 bez VR.

10 T(h)om T(h)om | Web | 7. března 2011 v 14:23 | Reagovat

[9]: Jistě, je to ultrazoom a nikdy to nebude ideální. Pro mě je ale důležité, že kresba je lepší než z původního seťáku a rozsah ohnisek je univerzální. Používám ho spíš na výlety do přírody, kde je právě 18-105 VR vynikající - i pro tu stabilizaci. Pro mé potřeby určitě. Jinak mám i pevné sklo (52mm ekv.filmu), když si chci "vyhrát":)

11 Petr Petr | 9. března 2011 v 12:07 | Reagovat

Jasně, je to dost dobrý objektiv, Canonisti mohou jen závidět :)
A beru zpět, spletl jsem si stránku, má poznámka měla být k http://www.foto-test.cz/index.php?pg=test-foto-vice&id=99&t=DESC&main=id&znacka=all&test=all&f=3&nahled=0 kde srovnává 18-70 a 18-105 a přišlo mi podivné, že 18-70 je dle něj horší. Je ale možné, že měl buď horší kousek 18-70 nebo já 18-105. Tvoje srovnání 18-55 vs 18-105 jasně chápu.

12 Petr Petr | 9. března 2011 v 12:09 | Reagovat

Jinak plánuji veliký srovnávací test:
18-70
18-105
18-200
a pro srandu i kompakt TZ-5 (ale co jsem zatím narychlo viděl, kresbou válcuje skoro vše)

13 David David | 14. března 2011 v 15:05 | Reagovat

Super článek o objektivu - díky tomu jsem se rozhodl investovat do 18-105 místo 18-55 a už teď vím, že nebudu litovat. Moc se mi tvoje články líbí, brzy budu šťastný majitel zrcadlovky, určitě se sem rád vrátím.
Hodně zdaru a dobré světlo. :-)

14 Rosťa Z. Rosťa Z. | E-mail | 13. května 2011 v 4:48 | Reagovat

Také děkuji.Celkem o něm na netu moc není.Takže dobrá práce.Měl jsem na D90 18-55 VR ,ale k D7000 jsem objednal 18 - 105.S tou váhou máš pravdu ale ještě bych vyzdvihl u toho malého že je fakt skladný a dá se nosit i s malou brašničkou.

15 Mirek Mirek | E-mail | 25. dubna 2012 v 12:35 | Reagovat

Dobrý den , taky hodnotím jako dobrej článek . rozhodl jsem se koupit po dlouhém přemýšlení Nikon D7000 právě se setovým objektivem 18-105 , a hlavně jsem stále nevěděl jestli nekoupit Canon D7 , nevím rozhodla cena a asi lepší recenze na video u Nikonu pro kterého dnes jedu .Jsem amater ale chtěl jsem dobrej foták , chci fotit a točit vše ,přečetl jsem moc recenzí a doufám že jsem neudělal chybu s NikonemD700. Pokud máte někdo nějaké zkušenosti napište myslim ,že to bude pro mnohé užitečné při rozhodování.Slibuji že hned napíšu jakmile něco nafotím. Děkuji všem za případné poznatky a lidičky pište , mějte se krásně čus čus. :-)

16 T(h)om T(h)om | Web | 25. dubna 2012 v 12:49 | Reagovat

[15]: Nikon D7000 určitě není krok špatným směrem. Naopak. Možná jen, že dávat na takový foťák 18-105 je přece jen trochu škoda. D7000 by si snad zasloužila něco lepšího, když už máme tělo za bratru 27000Kč. Já používám D90 a myslím, že zde je tahle kombinace přece jen ve větším souladu, byť obě kamery jsou na špičkové úrovni. Pokud však koupím za těžké peníze D7000, budu z něj chtít vymáčknout maximum a ultrazoom typu 18-150 tomu moc nepomůže. Je sice dobrý, ale jsou mnohé (opticky) lepší. Možná by stálo ještě jednou za úvahu, jak moc toho nafotíte a s jakými ambicemi. Přeji pěkný den :-)

17 Younis Younis | E-mail | 15. dubna 2014 v 12:14 | Reagovat

Po rozhodnutí odísť od 18 MPi Canonu a voľbe - Nikon 3200D som dlho brúsil po nete a podľa paňaženky som k telu zvolil 18-105ku. Nebanujem! Keď sme ho s bratom amatérsky testovali na rastri Johna Bealeho, tak sme s potešením a bez prižmúrenia oka (zaclonenia...) dospeli k zisteniu, že zo statívu na plnú dieru dá spoľahlivých 3000 LWPH. Mám nádherné zábery slovenskej krajiny a športovo sa vyfotím do sýta pri mojich vnúčatách, ktoré sú rýchlejšie ako Chipp & Dale.
Younis

18 T(h)om T(h)om | Web | 17. dubna 2014 v 21:47 | Reagovat

[17]: Tak přeji spoustu dalších krásných záběrů. Jak krajiny, tak Chippa s Dalem:) Mám dvouletá dvojčata, takže tomu dobře rozumím:)

19 Olda Olda | 10. února 2015 v 15:57 | Reagovat

Dobře a srozumitelně napsaná recenze. Objektiv Nikkor 18-105 poskytuje hodně muziky za málo peněz. Má pochopitelně řadu vad, ale v porovnání ceny a výkonu nemá zřejmě konkurenci. Než jsem o něj vlastní hloupostí přišel (nikdy nevyměňujte objektiv na jedoucí sedačkové lanovce), tak patřil k mým oblíbencům. Zejména v kombinaci s tělem Nikon D-90 byl skvělý, na Nikonu D-7100 už tak přesvědčivé výkony nepodával. Přesto se jedná o velmi podařené sklo.

20 T(h)om T(h)om | Web | 11. února 2015 v 10:11 | Reagovat

[19]: Díky. Na to, že jde v podstatě jen o lepší seťák, jsou ty výsledky opravdu dobré. Na sklo s takovým rozsahem určitě. Mám ho na D90 a slouží skvěle. Na D7100 už možná kresba nestíhá rozlišení snímače, ale ve srovnání s tím, co teď Nikon dává jako seťák k levným DSLR - tedy Nikkor 18-55 bez stabilizace, je 18-105 snový objektiv. Přeji dobré světlo.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.