Smažená smradlavá dobrota

17. července 2009 v 19:17 | T(h)om |  Milý deníčku...
Olomoucké tvarůžky rozdělují lidi na několik skupin, ale vesměs je lze klasifikovat na skupiny dvě: Jedna tvarůžky miluje, druhá je nemůže ani cítit. Doslova. Já patřím do té první skupiny a věřím, že kdyby členové skupiny druhé překonali své předsudky pramenící z tradičního odéru této moravské pochoutky, zbyla by tu jen skupina číslo jedna. A pro Pražáky a ostatní Čecháčky ještě uvedu zajímavost, že olomoucké tvarůžky se nevyrábí v Olomouci, nýbrž v nedalekých Lošticích. Tam najdete nejen prodejnu kde mají výrobky z tvarglí na všechny způsoby, ale také malé muzeum s ukázkou několika historických pomůcek pro výrobu této pochutiny, a navíc vám pustí i krátké video o "stréčku Křópalovi" pojednávající o počátcích loštické tvarůžkárny.
Nejrozšířenější způsob pojídání tvarůžků je na chlebu s máslem. Fajnšmekři navíc před konzumací nechají balíček tvarglí uležet pár dní na teplém místě (třaba na sluníčku za oknem) aby dostaly ty pravé grády. Druhý nejpopulárnější způsob je pak smažení. Smažené tvarůžky u nás seženete prakticky v každé hospodě jako chuťovku nebo i jako hlavní chod - záleží na vašem přání. Smažení lze úspěšně zvládnout i doma, ale pro tento případ se hodí varování, že přímo doma v kuchyni to není úplně nejlepší nápad. Důvod jistě uhádnete - ano, je to puch, který se pak v místnosti drží dlouze a vytrvale. Máte-li ovšem propan-butanový vařič a na zahrádce nějaké klidné místečko, smažení tvarůžků už nic nestojí v cestě. A proč vlastně píšu pořád o tvarůžcích? Protože dnes jsme s přítelkyní a rodiči měli v Zábřehu takové menší tvarůžkové hody a já přináším několik fotek. Pravda, zrovna ukázkové nejsou, ale na tom tolik nesejde:

Na úvod je zde motýl, který poletoval po zahradě. Sice jsem ho sviňu neukecal aby roztáhl křídla, ale i se složenými nevypadá úplně zle:)

A zde už máme smažící se tvargle v plné kráse. Krásu bohužel kazí fakt, že se z nějakého důvodu (snad slabý strouhankový obal) roztekly a výsledkem bylo něco co připomíná spíš lívanec nebo omeletu.

Na chlebu s tatarkou už však vypadaly o něco lépe a mnohem lépe také chutnaly. Mňam!

Nějak takhle to dopadá, když strouhanka nevydrží a sýr se rozteče po pánvi. Výsledek není nijak esteticky hodnotný, ale baštit se to pořád dá.

...a takto barevně se zeleninkou je umělecký dojem přece jen o něco lepší (třebaže zeleninku moc nemusím)

A komu se z toho všeho smažení udělalo blbě, pro toho tu mám ještě jednou stejného motýla na nestejné kytce.
 


Komentáře

1 Denisa Denisa | 17. července 2009 v 19:50 | Reagovat

Taky mám ráda tyto sýry, čím smradlavější tím líp,ale ještě jsem nepřišla na nápad je obalit a usmažit tak to brzo ukuchtím :)

2 veruce veruce | Web | 18. července 2009 v 3:47 | Reagovat

Smažené tvarůžky jsou moc chutná věc :)

3 Lištička Lištička | Web | 18. července 2009 v 11:21 | Reagovat

Já raději osmažený eidam, případně hermelín, ale ani olomouckými syrečky nepohrdnu :-)

4 Pierre Pierre | Web | 18. července 2009 v 14:45 | Reagovat

Syrečky nejím, neumí překonat ten smradlavý předsudek. poslední foto je pěkné. :) Ono zachytit motýla s roztaženými křídly nebo dokonce za letu taky asi nebude úplná sranda :). Je to však výzva.

5 Tlustjoch Tlustjoch | Web | 19. července 2009 v 14:29 | Reagovat

Náramná věc, tyhle tvarůžky ...

6 Monishka Monishka | Web | 19. července 2009 v 21:35 | Reagovat

Tomuhle teda nehovim...

7 Šárka Šárka | Web | 19. července 2009 v 21:54 | Reagovat

Syrečky mám hrozně moc ráda. Nejradši je jím jen tak, samotné, když jsou tak akorát dozrálé. Ale nedávno jsem je začala i smažit a to je pravá delikatesa :-)

8 Cassidy Cassidy | Web | 20. července 2009 v 21:25 | Reagovat

Já miluju smraďochy. Pochoutka. :-)

9 Kamil_k4 Kamil_k4 | E-mail | Web | 22. července 2009 v 10:58 | Reagovat

Čau,zdravím kuchtíky na zahrádku.Dlouho jsem tu nebyl-moc práce...ale o tom že práce šlechtí píšeš v jiném článku.Pěkně prosluněný digitální den.

10 Tomáš Tomáš | Web | 25. července 2009 v 9:44 | Reagovat

Kamil: Moc to s topu prací nepřeháněj - ona spíš ničí tělo než že by ho šlechtila. Vím co říkám:)

11 cinapo cinapo | E-mail | 16. října 2009 v 21:32 | Reagovat

Tak to byly přímo orgie.. v Lošticích jsem trávila jako dítě každé léto a tvarůžky jsou prostě jedním z nejúžasnějších(byť smrdutých)vynálezů. A což teprvá naložené tvarůžky..stačí málo a po pár dnech strávených v trošce piva s česnekem samy pochodují po ledničce :-D    

Nový komentář

Vezměte na vědomí, že diskuse je moderována. Než se nový komentář začne zobrazovat, musí jej nejdříve schválit autor blogu.

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.